Uolsss perasan tak bila kita beli daging mentah yang segar atau kita sembelih lembu atau kambing ada cecair warna merah macam dalam dalam gambar kat atas tu?? Ramai di antara kita yang cakap tu sebenarnya darah, betul tak?
Sebenarnya kalau uolsss nak tahu, cecair tu bukan nya darah yang macam orang kita cakap selama ni. Rasanya dah berpuluh tahun ingatkan tu darah, Jangan cakap uolsss, KKR ingatkan pun cecair tu selama ni darah, sebenarnya bukan. Adoiii..!!
Cecair merah yang kita sangka darah tu sebenarnya protein yang dipanggil myoglobin. Fungsi cecair tu adalah untuk menyimpan oksigen kat dalam sel-sel otot. Dan protein ini yg menjadikan warna daging merah dan ia juga memberikan warna menyerupai darah yang selama ini kita sangkakan darah selama ni.
Sedikit nota untuk uolsss, kalau uolsss nak tahu bila kita masak daging nak tahu dah masak ke belum, tengok myglobin bertukar warna jadi warna coklat. Itulah tanda daging sudah dimasak.
Sumber: Buzzfeed Oleh: Amira
0 comments:
Post a Comment